
Op het gebied van kwaliteit wordt sinds 1979 het werkgebied bepaald door de lancering en het succes van de ISO 9000-normen voor kwaliteitsmanagement systemen. Ook in Nederland heeft dit vakgebied een grote vlucht genomen. Ondersteund door normen, praktijkgidsen en richtlijnen die NEN en ISO hebben opgesteld. Na een uitwaaiering over verschillende sectorspecifieke vormen van ISO 9001, is de laatste tijd binnen Nederland de roep om consolidatie (minder afgeleide normen) en harmonisatie gegroeid. De opzet van één structuur voor verschillende managementsysteemnormen, de HLS, is deels vanuit NEN gekomen en wordt nog altijd gepromoot.
De normcommissie ‘Kwaliteitsmanagement’ verzorgt de Nederlandse inbreng bij internationale normalisatie. Zij behandelt zowel de ISO 9000-serie over eisen aan kwaliteitsmanagementsystemen als de ISO 10000-serie. Deze laatste is een set aan ondersteunende richtlijnen voor het toepassen van ISO 9001 en het linken aan allerlei andere technieken van bedrijfsmanagement of kwaliteitsbeheersing.
De ISO-technische commissie voor dit onderwerp is ISO/TC 176 ‘Quality Management and Quality Assurance’. Door de jaren heen heeft de normcommissie op verschillende manieren actief geparticipeerd in de normontwikkeling op dit vlak, zowel in ISO-verband als in Nederland. De normen van ISO/TC 176 zijn generieke normen, dat wil zeggen dat zij van toepassing zijn op alle denkbare activiteiten waarin klanten en leveranciers een rol spelen, in alle denkbare organisaties, groot en klein, waar alle denkbare producten en/of diensten voortgebracht worden.